duminică, 7 august 2011

Hummus si pizza simpla de tot

Maine dimineata vom pleca in a doua parte a vacantei. Avem niste prieteni care au o casa intr-un satuc din sudul Banatului si nu i-am mai vazut de trei ani. Au si ei o fetita, cu 2-3 ani mai mare decat baietelul nostru si chiar daca ultima data cand s-au vazut au existat niste lupte si gelozii intre ei de data aceasta speram sa fie un pic mai maturi si sa se inteleaga bine. Oricum, sunt sigura ca se vor juca si isi vor gasi de lucru in curte. Prietenii nostri au o casa si o curte minunate, asa ca putem sa ne relaxam, sa citim, sa stam in hamac si sa privim frunzele si cerul iar copii se pot juca in siguranta. In sat este si un bazin de inot (da, stiu ca pare incredibil), unde vom merge si noi cu copiii. Apa este curata si cu aceasta ocazie vor face miscare si vor avea pofta de mancare.

Astazi aveam o multime de lucruri de pregatit, inclusiv bagajele, pe care nu le-am facut. La pranz vroiam ceva rapid si nu foarte complicat. Am pornit in gand cu un fel de hibrid intre foccacia/lipie, hummus si o salata de rosii. Pe parcurs insa copilul meu a inceput sa urle de foame si mi-am dat seama ca pentru el aceste preparate nu vor fi multumitoare si atunci din jumatate de aluat am incropit o pizza cu salam si din cealalata un fel de pizza vegetariana minimala pentru a fi servita cu hummus.

Aluatul de pizza l-am facut ca de obicei: 1 plic de drojdie uscata Dr. Oetker, cca. 400 g faina, cca.250 ml apa. Drojdia am amestecat-o cu faina, am mai pus un varf de cutit de sare. In apa calduta am pus 1 lingurita zahar si 3 linguri de ulei de masline. Am amestecat totul si am lasat sa creasca in timp ce am pregatit hummusul.
Am intins foile cu facaletul si le-am pus in tava tapetata cu faina. Le-am stropit cu ulei de masline si suc de rosii (am pasat 2 rosii in robot), am pus si oregano uscat. Pe una am salam uscat, cascaval, masline, ceapa si ardei gras iar pe cealalta cascaval, frunze de busuioc si masline. Le-am lasat la cuptor cca. 30 de minute la 200 grade.
 
Au iesit asa:
Pentru hummus aveam o conserva cu boabe de naut. Am strecurat-o, am spalat boabele si le-am pus la fiert (cca. 20-30 min). Merge si cu naut uscat numai ca atunci trebuie lasat in apa fie cateva ore fie de seara pana dimineata si apoi fiert. Important ar fi sa pastrati apa in care ati fiert nautul. Dupa ce s-au fiert boabele le-am pasat si am adaugat pe rand 2 linguri de tahini (pasta de seminte de susan - se gaseste la supermarket la raftul de produse arabesti), 2 catei de usturoi, sare si piper, cca. 2 linguri de ulei de masline, zeama de lamaie dupa gust. Eu am mai pus menta uscata si 1 lingurita de pudra de chimen (am cumparat de la Istanbul din bazar) care mi se pare ca ii completeaza gustul si il face asemanator cu hummusul servit in restaurantele arabesti. Pentru a obtine un amestec mai afanat si mai placut am mai adaugat zeama din cea in care am fiert boabele de naut.
Alaturi de hibridul foccacia/lipie devenit pana la urma o pizza vegetariana minimala am mai pus pe masa un macrou afumat si salata de rosii cu busuioc, pentru cei care vroiau sa le combine. Am incercat combinatia si a fost foarte buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu