duminică, 17 aprilie 2011

Piscoturi

Ieri am primit o reteta pe care mama si mamaia ne-o faceau mie si fratilor mei. Era o reteta foarte spornica si avea avantajul ca piscoturile deveneau mai fragede cu trecerea timpului. Nu ca ar fi rezistat prea mult :-)

Reteta:
Masura este 1 cana (genul de apa sau lapte)
1 cana de margarina (eu am pus 1 pachet de margarina Rama - aceea in forma de cub)
1 cana de zahar
1 cana de lapte - in care 'stinge' 1 lingurita de amoniac pentru prajituri (eu nu am avut si am pus praf de copt si nu este acelasi lucru)
4 oua
si faina cat incape - la aceasta reteta cca. 1 kg.

Sfatul meu ar fi sa faceti jumatate de cantitate. Dupa ce am facut aluatul am observat ca mi-a iesit foarte mult si am stat vreo 2 ore sa tai piscoturile si sa le coc. Cam mult pentru timpurile noastre :-)
Mi-am adus aminte ca si cand facea mama partea cu coptul dura destul de mult, dar atunci mi se parea un mare belsug sa vad un vas mare plin cu piscoturi.
O alta observatie: mama avea un dispozitiv care se punea la masina de tocat carne. De partea atasata culisa o lama metalica care avea 3-4 profile si piscoturile puteau iesi cu diferite modele. Parerea mea este ca nu era doar un model ci si o modalitate de a afana aluatul, care se coace altfel decat cand este neted.

Oricum, criticile acasa au fost bune. Eu ca sa nu le fac simple (desi ideea era sa fie folosite pe post de biscuiti, sa le poti adauga nutella, gem, etc) am pus pe unele un pic de zahar brun, pe altele cate o bucata de nuca iar o parte le-am lasat simple. Cred ca ar merge si stafide sau alte fructe confiate puse in aluat.
Maine ii duc si mamei, sa vad care este verdictul.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu