duminică, 15 aprilie 2012

Baigli cu nuca sau mac

Dupa multa vreme de absenta revin cu cateva retete noi.

Baigli este o reteta pe care o stiu de la soacra mea, o specialista a deserturilor elaborate si destul de consistente, asa cum se obisnuieste in Banat. Desi am amanat ani intregi sa o fac pentru ca mi se parea foarte complicata pana la urma am incercat-o de Craciun si am ramas uimita ca s-a facut foarte usor. Atunci am ratacit fotografiile si nu am mai postat-o asa ca am hotarat sa o fac acum de Pasti.

Are un aluat care se pregateste usor si daca se tine la frigider pana se intind foile atunci acestea sunt foarte usor de intins si nu se rup deloc. Un alt secret ar fi consistenta umpluturii, care nu trebuie sa fie prea moale pentru ca atunci are prea multa umezeala si nu se coace bine. Am facut o fotografie cu nuca amestecata cu laptele si aromele, sa vedeti cum era. Daca aveti timp si putina rabdare va sfatuiesc sa o incercati, este o reteta testata mult timp si daca urmati instructiunile nu veti da gres. Mai jos aveti reteta exacta.
BAIGLI (cu MAC sau NUCA).
Aluatul:
600 g faina
250g margarina
2 oua intregi (si albus si galbenus)
2 linguri smantana
4 linguri zahar praf
Putina sare (aprox 1 lingurita)
½ pachet mic drojdie
Drojdia se dizolva intr-o ceasca in 25ml lapte caldut cu o lingurita de faina si o lingurita de zahar si se lasa la dospit in ceasca respectiva (apox 30min, pana cand se umfla)
Dupa aceea, totul se framanta bine.
Dupa ce a fost framantat, aluatul se imparte in 4 parti egale.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Umplutura (varianta cu NUCA):
Jumatate kg nuca macinata si oparita cu putin lapte (peste nuca se toarna putin lapte clocotit). Se adauga 8-10 linguri de zahar praf, putin rom si vanilie (1 pliculet) si o mana de stafide. Cantitatea se imparte la randul ei in 4 parti egale.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Se ia o parte din cele 4 din aluat, se intinde pana se face o foaie subtire, dreptunghiulara cat e tava. Se intinde peste ea una din cele 4 cantitati egale de umplutura (nuca). Se ruleaza si se pune in tava. La fel se procedeaza si cu celelalte 3 cantitati de aluat si de umplutura.
Cele 4 portii astfel rulate se pun in tava si se ung cu un ou intreg batut cu o lingurita de zahar praf si se impung cu furculita din loc in loc (pt a iesi aburul in timpul coacerii).
Tava cu cele 4 portii (rulate) se introduce in cuptorul incalzit la 200 de grade (cca 30 min se incalzeste cuptorul inainte de introduce prajitura in cuptor).
Se coace cam 60 minute. Eventual dupa 40 min se intoarce tava pt a se coace uniform. Aceasta ultime operatiuni depind in functie de cuptor.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Umplutura (varianta cu MAC):
½ kg mac macinat
8-10 linguri zahar praf
Se pune lapte sau apa (atat cat sa se formeze o pasta groasa) si se fierbe pana da vreo 2-3 clocote. Peste acest continut se adauga vanilie (un pliculet), se adauga o lingura de miere de albine si o mana de stafide. Dupa aceea cantitatea se imparte in 4 parti egale si se procedeaza exact ca in cazul de mai sus (cu nuca).
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu