marți, 28 iunie 2011

Salata de legume la gratar

Astazi am facut o salata de legume la gratar. De obicei ma hotarasc greu sa fac gratar (fie ca sunt legume sau carne) din cauza fumului. Aveam insa tot ce imi trebuie cumparat de sambata si mi-era mila sa vad legumele vestejindu-se in frigider. Un argument in favoarea acestei salate este gustul savuros si culoarea foarte frumoasa pe care o 'prind' legumele.

Asa ca le-am spalat si taiat si pus pe gratar pana s-au patruns. Am pus 1 vanata si 1 dovlecel (taiate pe lungime, felii subtiri - max 1 cm). Apoi am combinat 2 ardei grasi, 2 rosii, 3 cepe noi - nu foarte mari. Am strivit si 4 catei de usturoi si i-am pus si pe ei pe gratar. Separat am fript si ciupercutele, m-am gandit ca lasa zeama si n-am vrut sa se patrunda celelalte legume cu zeama de la ciuperci.

Le-am scos intr-un vas si le-am stropit cu putin ulei de masline si aceto balsamico. Sotul meu le-a pus si niste sos soya. In imagine nu se vad ciupercutele din cauza ca le-am scos pe o farfurie separata si am uitat sa le pun pe salata cand am facut fotografia.
Iar acum este prea tarziu :-)

Puteti sa mai adaugati masline si sa o serviti simpla sau cu branza de orice fel. Faceti-va timp si incercati-o si nu veti regreta!


duminică, 26 iunie 2011

Avocado - salata rapida si delicioasa

Trebuie sa va scriu aceasta reteta, este simpla si cu totul speciala. Am vazut-o la emisiunea unei frantuzoaice care realizeaza emisiuni culinare. Inainte mancam avocado foarte simplu, cu putina sare si piper insa dupa ce am incercat aceasta reteta imi vine sa o repet de fiecare data. Mai ales ca se face in maxim 5 minute.

Singura conditie este ca avocado sa fie copt. Se taie in patru si se curata de coaja.Se taie cubulete sau fasiute, cum doriti. Se stoarce lamaie peste el, in acest fel nici nu oxideaza foarte rapid. Se stropeste cu putin sos soya, ulei de masline, putina sare (sosul soya este deja sarat) si piper. Pe deasupra se presara seminte de susan.

Sunt sigura ca o sa va placa si voua, pe curand,
Aurora

sâmbătă, 25 iunie 2011

Paste cu ton - varianta 2

Am mai postat aceasta reteta aici Paste cu ton à la Jamie Oliver.
Astazi am pregatit-o din nou si am pus si putin patrunjel verde. Fotografia a iesit mai apetisanta decat data trecuta si o postez din nou. Ar merge foarte bine si cu busuioc verde pe deasupra. Pe curand!

joi, 23 iunie 2011

Supa cu taitei de casa si ficatei de pui la cuptor

A trebuit sa pregatesc pranzul rapid. Am de scris o lucrare si bineinteles ca as face orice altceva decat sa-mi termin treaba. In acest caz, am facut o supa cu taitei de casa si ficatei la cuptor, cu piure de cartofi.

Incerc sa am intotdeauna in casa zarzavat pentru supa (in cazul meu asta ma scoate intotdeauna din 'necaz' daca nu am inspiratie) si am facut si aluatul pentru taitei de casa (reteta preluata de la o prietena buna si draga) care seamana cu tagliatelle-le italiene.
Deci, am curatat si pus la fiert urmatoarele: 3 morcovi, 1 bucata de telina, 2 cartofi si o ceapa verde cu capatana mai mare si 1/2 dovlecel mare sau unul de marime normala. Imi place ceapa verde pentru ca da un gust mai picant la supa sau mancare.

Separat am batut 1 ou (albus si galbenus) cu putina sare si apoi am adaugat treptat faina, pana cand se face un aluat destul de dens. Pe o hartie de copt (am incercat si fara dar mi-a venit aceasta idee ca sa evit lipirea de planseta) am intins cu un facalet aluatul intr-o foaie cat mai subtire). Apoi le-am taiat fasii subtiri cu un dispozitiv cu rotita (similar cu cel care taie pizza dar mai mic, mostenit din mosi-stramosi :-).
Se poate taia foarte bine si cu cutitul. Dupa aceea se vantura un pic ca sa mai cada faina si se lasa un pic la uscat. Ideal este sa fie facuti cu 1 zi inainte. Uneori nu folosesc toata cantitatea de taitei rezultata si dupa ce se usuca pun jumatate la frigider, impachetati intr-o hartie. Pot tine max. vreo saptamana, nici nu am incercat mai mult.
 



In supa am adaugat putin ulei si sare (cine prefera poate pune si ceva gen delikat). Dupa ce s-a fiert supa, am scos separat dovelecelul, ceapa (de la care am pastrat doar partea alba) si le-am pasat, apoi le-am pus la loc. Eu folosesc aceasta strategie pentru copilul nostru mofturos, ca sa manance si legume la care este inca refractar. In acelasi timp, supa devine un pic mai groasa si are o textura mai interesanta.
Dupa aceasta operatiune am pus si taiteii la fiert si i-am folosit de aceasta data pe toti, pentru ca stiu ca voi avea 'clienti' la ei :-)

I-am fiert cam 15-20 de minute si am inchis.

Pentru ficatei: i-am spalat si i-am pus intr-un vas de Jena unde am pus putin ulei. Am taiat 2 catei de usturoi si i-am presarat, putina sare si piper. I-am lasat intai la cuptor cu capacul vreo 30 de minute (cca. 180 grade), dupa care am luat capacul, am pus un strop de vin alb si am mai lasat vreo 20 de minute.

Am fiert cartofii pentru piure si i-am pregatit cu putin unt si lapte. Nu sunt foarte incantata de textura piureului, de obicei imi place un pic mai pufos, nu cremos ca acum. Am folosit cartofi noi (ceea ce nu cred ca a fost foarte inspirat, dar ii aveam in casa) si am amestecat cu pasatorul (acela care se foloseste pentru supa-crema), care cred ca a facut amestecul prea fin. Cam atat. E bun, sa incercati!

duminică, 19 iunie 2011

Chec

O reteta simpla de chec pe care o face mama si am preluat-o si eu. Este foarte usor de facut si iese foarte bun:
- 6 oua;
- 1 cana de zahar, 1 de faina (de masura aproximativa a celor din imagine);
- 2 pliculete de zahar vanilat;
- putina aroma (coaja de portocala sau lamaie rasa (mama pregateste coaja de lamaie cu zahar si le pune la frigider in niste recipiente - din ele adaugi la prajituri sau orez cu lapte);
-  cacao.

Se separa galbenusurile de albusuri. Primele se amesteca cu 8 linguri de ulei (nu se amesteca mult ci doar pana se incorporeaza uleiul) iar celelalte se bat spuma. Se adauga zaharul, apoi zaharul vanilat si coaja de lamaie rasa, galbenusurile cu uleiul si apoi cana de faina. Daca simtiti ca este prea subtire puteti sa mai adaugati putina faina, consistenta trebuie sa fie ca la o smantana mai groasa.
Se pregateste tava (compozitia este pentru o forma de chec mare sau o puteti imparti in doua forme mai mici), daca e din acelea mai vechi se pune hartie de copt pentru a se detasa mai usor dupa coacere. Se toarna compozitia si se mai pastreaza o cantitate mica in care se adauga 2-3 lingurite de cacao. Se amesteca bine si se toarna si amestecul cu cacao pe deasupra. Cu o furculita incercati sa faceti o miscare in spirala de la un capat la celalalt al tavii, pentru a amesteca culorile. Chiar daca nu arata innebunitor, dupa coacere o sa vedeti in interiorul checului 'desenele' cu cacao - daca lasati cele doua straturi asa cum le-ati pus cel cu cacao se va duce la fundul tavii.

Puteti folosi reteta si fara sa adaugati cacao, pentru blat de tort.







sâmbătă, 18 iunie 2011

O salata usoara, pentru seara

Dupa ce la pranz am pregatit un meniu mai consistent pentru seara am vrut sa compensez cu ceva mai usor. O salata verde (din aceea cu frunze crete si foarte fragede) cu rosii, seminte de in si floarea soarelui si o ceapa verde taiata mic. Am adaugat ulei de masline, am stors un pic de lamaie, am adaugat putina sare de mare si un pic de aceto balsamico (primit chiar de la Modena, orasul otetului balsamic).

A iesit minunat si am mancat cu o terina de fructe de mare. Suna spectaculos si asa si arata cand am vazut-o la supermarket. Cred ca as putea sa o fac mai bine si mai gustoasa, dar cu putina bagheta si cu salata pregatita de mine a fost o experienta foarte placuta :-)


 

Mancare romaneasca

Astazi am pornit sa fac un meniu mai traditional: bors de perisoare si dovlecei umpluti. Baietelului meu ii plac mancarurile care au carne tocata (musaca, perisoare, sarmalute, etc). Nu pregatesc prea des aceste feluri de mancare dar din cand in cand ne este pofta de ele.

Pentru bors am taiat legumele mici, ca pentru ciorba: 1 ceapa, o bucata de telina, 3 morcovi, 1/2 patrunjel mai mare, 1 ardei gras, 1 cartof, 1/3 dintr-un dovlecel mare (acesta l-am adaugat mai tarziu) si le-am pus la fiert. Tot mai tarziu am adaugat si o mana de orez in ciorba.

Apoi am pregatit carnea tocata pentru perisoare si dovlecei - aceeasi reteta de pregatire.
La cca. 1 kg de carne tocata de manzat (eu o aleg pentru ca se fierbe mai repede si ca sa evit carnea de porc) am pus: 1 ceapa marisoara (am pus ceapa verde), 1 legatura de marar, am ras 1 cartof, o felie de vreo 2 cm dintr-un dovlecel si o rosie - toate pe razatoarea mica (ca sa mai minimalizez efectul carnii si legumele ii dau si un gust mai bun), o mana de orez si am adaugat sare si piper. Am pus si putin Secretul gustului. Am tot vrut sa ajung la Drogerie Markt (DM - sunt magazine in cateva mall-uri) unde am mai gasit un concentrat de legume BIO si alte produse alimentare foarte bune si cu preturi rezonabile, dar nu am avut drum prin preajma. Ma simt mai putin vinovata cand folosesc amestecul respectiv.

Cand legumele sunt aprope fierte se da focul mai incet si se adauga perisoarele portionate din amestecul mentionat mai sus. Se lasa la fiert mai mult de jumatate de ora (incep sa se ridice la suprafata cand sunt gata). In acest timp eu am adaugat in ciorba o rosie data pe razatoarea mica si borsul. Inainte sa inchideti aragazul verificati gustul, daca mai trebuie sare sau altceva, adaugati leusteanul taiat fin si puneti capacul.



Pentru dovlecei umpluti: eu am luat niste dovlecei mari, i-am taiat in doua si le-am scos miezul cu o lingura care avea muchiile mai taioase. I-am umplut cu amestecul pe care l-am folosit si la perisoare, dar nu pana sus, am mai lasat loc pentru ca la fiert se umfla orezul. Am pus putin ulei intr-o cratita (nu mult pentru ca oricum se lasa grasime din carne). Am aranjat dovleceii frumos si am adaugat apa in cratita, am pus un capac care sa acopere bine oala si i-am pus la fiert. Cand au inceput sa se fiarba eu a trebuit sa-i transfer in alta oala (nu asa de inalta) si i-am aranjat un pic mai culcati. Cand se fierb scoateti un pic din sos intr-un pahar sau canita unde diluati bulionul (vreo 3-4 lingurite pline la o oala mare, dar este si in functie de preferinta sau tipul de bulion) si il puneti inapoi in cratita si mai lasati sa se fiarba (la foc mai mic). Eu cred ca i-am tinut cam 1 ora la fiert in total. Sosul mai scade si este tocmai bun de gros (carnea il ingroasa un pic). Daca vi se pare un pic prea lichid puteti sa-l ingrosati cu putina faina, eu nu am folosit niciodata dar stiu ca se poate.

Totul a iesit foarte gustos!


duminică, 12 iunie 2011

Meniu de sarbatoare

Astazi a fost ziua soacrei mele si m-am straduit un pic mai mult decat de obicei :-)
Planuisem de la inceput sa facem un pastrav somonat - o varianta de peste pe care tot o incercam si care este este buna in multe variante. In plus are si un pret rezonabil (fata de somon).

Pentru garnitura am combinat si imbunatatit reteta sugerata de o doamna cu care m-am conversat pe teme culinare (legume taiate fasii - dovlecei, ardei, ceapa, morcovi si cateva ciuperci - calite 10 minute la care se adauga apoi cca. 3 linguri de smantana dupa care se mai tine putin pe foc). Eu am pastrat prima parte a retetei, nu am avut ciupercute deci a trebuit sa inventez altceva. In plus m-am gandit ca baietelului meu o sa-i placa mai mult o varianta 'solida' a acestui fel de mancare. Deci, dupa ce am calit legumele le-am lasat un pic sa se patrunda (am pus o folie de aluminiu peste vas) timp de cca. 10 minute si apoi am adaugat niste cascaval ras (aprox. 100 g) si am mutat totul intr-un vas de Jena unde am mai adaugat 2 oua batute cu putina sare si piper si 3 linguri de smantana. Apoi am pus totul la cuptor - intai cu capacul vreo 30 de minute, dupa care am luat capacul si am mai tinut vreo 30 de minute, totul la 200 grade. Oricum, cand compozitia se incheaga si prinde un pic de culoare rumena deasupra atunci este gata. Este un fel de sufleu, dar legumele taiate fasiute dau un aer mai pitoresc si simpatic. Este usor si gustos!
Ca legume am folosit - 2 dovlecei, 3 ardei grasi, 2 morcovi mari, 1 ceapa marisoara.




Pentru peste am folosit o reteta foarte usoara dar fascinant de eficienta. Am vazut-o si la Jamie Oliver insa am aflat-o prima oara la Stockholm, unde somonul este la el acasa :-)
Se cheama somon in sare dar puteti folosi reteta si pentru dorada sau chiar pastrav. Se pune sare grunjoasa pe tava, pestele se spala, se scurge si se pune pe patul de sare. Inauntru eu i-am pus cateva feliute de lamaie, putina sare de mare si eu am pus de aceasta data oregano si maghiran (am observat la mai multe retete cu peste ca maghiranul da o aroma foarte buna). Am inchis burta pestelui astfel ca atunci cand voi pune sarea deasupra sa nu intre si in interior. Se presara sarea peste peste, atat cat sta pe el. Mai exista o varianta in care se amesteca sarea cu putina apa sau cu albus de ou. Nu am folosit-o niciodata, mi se pare mai complicata si n-am avut rabdare sa o prepar. Oricum functioneaza fantastic si asa. Crusta de sare formeaza ca o soba in jurul pestelui care se coace in sucul propriu si se mai scurge si din grasimea lui. La sfarsit se da sarea la o parte (se formeaza ca o crusta) si eu iau si pielita si il transfer pe alta farfurie. A iesit perfect! Adica bine patruns dar nu uscat. Sarea de deasupra nu intra deloc in interior.

Un succes total!