marți, 10 mai 2011

Tort "Improvvisato"

Nu sunt o maestra a dulciurilor insa am avut deodata chef sa fac ceva dulce mai elaborat.
Auzisem la mai multe prietene ca au facut tort cu blat din comert, am si gustat unele dintre ele si erau foarte bune, asa ca am cumparat si eu unul de la supermarket. Am mai luat 1 cutie de mascarpone si 1 cutie mica de finetti si pentru siguranta am luat si un plic pentru mousse de ciocolata (la rece) de la Dr. Oetker.

Am pregatit o crema ca pentru tiramisu (dar jumatate de cantitate): 2 galbenusuri de ou frecate cu 50 g zahar + 1 cutie de mascarpone de 250 g. Albusurile se bat spuma apoi se incorporeaza cu crema obtinuta mai inainte. Am mai adaugat 2 pliculete de zahar vanilat si coaja de la o portocala, asa ca avea o culoare optimista si pestrita - alba cu picatele portocalii.

Am preparat rapid un sirop de zahar in care am pus si un strop de rom. Blatul era deja taiat in 3 straturi deci am inceput sa insiropez primul strat.

Am vrut sa adaug finetti direct din cutie, dar pe blatul insiropat pasta de ciocolata era prea groasa ca o pot intinde, asa ca am pus-o intr-o canita metalica si am diluat-o cu putin lapte, apoi am aplicat-o pe prima felie de blat. Am pus al doilea strat, l-am insiropat si intre timp am preparat rapid mousse-ul de ciocolata la rece (cu 500 ml de lapte si amestecat cu mixerul). L-am aplicat si pe el, am fixat ultima parte de blat si pe deasupra am pus crema alba de mascarpone. Ca sa decorez tortul am ras ciocolata neagra deasupra, insistind mai mult in centru.

A iesit destul de spectaculos, m-am grabit sa-l tai ca sa-l fotografiez si sa-l gust, de aceea in fotografie pare un pic mai 'destabilizat' :-) 
Acest tort a trecut prin multe peripetii dar rezultatul final a fost bun, mi s-a parut chiar ca gustul s-a 'asezat' si a devenit si mai bun dupa prima zi, poate si din cauza ca se si imputina pe zi ce trecea.

Ce as schimba data viitoare: as cauta o reteta pentru crema usoara si care sa nu fie 'din plic' (ceva fara unt - mousse-ul de ciocolata a fost destul de potrivit ca textura) si in mod sigur nu as mai cumpara blatul. Am o reteta tratitionala de chec/pandispan care cu siguranta ar fi mult mai calitativa si potrivita pentru un tort.
Important este ca mi-am exersat abilitatile si ca data viitoare va fi mai bine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu