Pentru bors am taiat legumele mici, ca pentru ciorba: 1 ceapa, o bucata de telina, 3 morcovi, 1/2 patrunjel mai mare, 1 ardei gras, 1 cartof, 1/3 dintr-un dovlecel mare (acesta l-am adaugat mai tarziu) si le-am pus la fiert. Tot mai tarziu am adaugat si o mana de orez in ciorba.
Apoi am pregatit carnea tocata pentru perisoare si dovlecei - aceeasi reteta de pregatire.
La cca. 1 kg de carne tocata de manzat (eu o aleg pentru ca se fierbe mai repede si ca sa evit carnea de porc) am pus: 1 ceapa marisoara (am pus ceapa verde), 1 legatura de marar, am ras 1 cartof, o felie de vreo 2 cm dintr-un dovlecel si o rosie - toate pe razatoarea mica (ca sa mai minimalizez efectul carnii si legumele ii dau si un gust mai bun), o mana de orez si am adaugat sare si piper. Am pus si putin Secretul gustului. Am tot vrut sa ajung la Drogerie Markt (DM - sunt magazine in cateva mall-uri) unde am mai gasit un concentrat de legume BIO si alte produse alimentare foarte bune si cu preturi rezonabile, dar nu am avut drum prin preajma. Ma simt mai putin vinovata cand folosesc amestecul respectiv.
Cand legumele sunt aprope fierte se da focul mai incet si se adauga perisoarele portionate din amestecul mentionat mai sus. Se lasa la fiert mai mult de jumatate de ora (incep sa se ridice la suprafata cand sunt gata). In acest timp eu am adaugat in ciorba o rosie data pe razatoarea mica si borsul. Inainte sa inchideti aragazul verificati gustul, daca mai trebuie sare sau altceva, adaugati leusteanul taiat fin si puneti capacul.
Pentru dovlecei umpluti: eu am luat niste dovlecei mari, i-am taiat in doua si le-am scos miezul cu o lingura care avea muchiile mai taioase. I-am umplut cu amestecul pe care l-am folosit si la perisoare, dar nu pana sus, am mai lasat loc pentru ca la fiert se umfla orezul. Am pus putin ulei intr-o cratita (nu mult pentru ca oricum se lasa grasime din carne). Am aranjat dovleceii frumos si am adaugat apa in cratita, am pus un capac care sa acopere bine oala si i-am pus la fiert. Cand au inceput sa se fiarba eu a trebuit sa-i transfer in alta oala (nu asa de inalta) si i-am aranjat un pic mai culcati. Cand se fierb scoateti un pic din sos intr-un pahar sau canita unde diluati bulionul (vreo 3-4 lingurite pline la o oala mare, dar este si in functie de preferinta sau tipul de bulion) si il puneti inapoi in cratita si mai lasati sa se fiarba (la foc mai mic). Eu cred ca i-am tinut cam 1 ora la fiert in total. Sosul mai scade si este tocmai bun de gros (carnea il ingroasa un pic). Daca vi se pare un pic prea lichid puteti sa-l ingrosati cu putina faina, eu nu am folosit niciodata dar stiu ca se poate.
Totul a iesit foarte gustos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu