duminică, 19 iunie 2011

Chec

O reteta simpla de chec pe care o face mama si am preluat-o si eu. Este foarte usor de facut si iese foarte bun:
- 6 oua;
- 1 cana de zahar, 1 de faina (de masura aproximativa a celor din imagine);
- 2 pliculete de zahar vanilat;
- putina aroma (coaja de portocala sau lamaie rasa (mama pregateste coaja de lamaie cu zahar si le pune la frigider in niste recipiente - din ele adaugi la prajituri sau orez cu lapte);
-  cacao.

Se separa galbenusurile de albusuri. Primele se amesteca cu 8 linguri de ulei (nu se amesteca mult ci doar pana se incorporeaza uleiul) iar celelalte se bat spuma. Se adauga zaharul, apoi zaharul vanilat si coaja de lamaie rasa, galbenusurile cu uleiul si apoi cana de faina. Daca simtiti ca este prea subtire puteti sa mai adaugati putina faina, consistenta trebuie sa fie ca la o smantana mai groasa.
Se pregateste tava (compozitia este pentru o forma de chec mare sau o puteti imparti in doua forme mai mici), daca e din acelea mai vechi se pune hartie de copt pentru a se detasa mai usor dupa coacere. Se toarna compozitia si se mai pastreaza o cantitate mica in care se adauga 2-3 lingurite de cacao. Se amesteca bine si se toarna si amestecul cu cacao pe deasupra. Cu o furculita incercati sa faceti o miscare in spirala de la un capat la celalalt al tavii, pentru a amesteca culorile. Chiar daca nu arata innebunitor, dupa coacere o sa vedeti in interiorul checului 'desenele' cu cacao - daca lasati cele doua straturi asa cum le-ati pus cel cu cacao se va duce la fundul tavii.

Puteti folosi reteta si fara sa adaugati cacao, pentru blat de tort.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu