joi, 8 mai 2014

Tiramisu


Tiramisu este o prajitura divina, am pus un link cu un mic istoric al acestei prajituri italiene. Reteta am invatat-o de la cumnatul meu. Este uimitor cat este de simplu de pregatit, in acelasi timp te intrebi cum poti manca uneori in restaurantele din Romania niste variante nefericite ale acestei prajituri: fie cu prea multa crema de mascarpone, prea mult rom, prea mult sirop de cafea, etc.

Reteta este urmatoare: se freaca 3 galbenusuri de ou (eu am folosit oua de tzara si de aceea crema este un pic mai galbuie) cu 100 g zahar (de preferat pudra) si 500 g de mascarpone (2 cutii). Albusurile se bat spuma intr-un vas separat apoi se incorporeaza in crema de mascarpone si se pun fie 2-3 pliculete de zahar vanilat, fie 1 pastaie de vanilie. De aceasta data am taiat o pastaie de vanilie si am pus semintele in crema. Diferenta este covarsitoare. Si cu semintele de vanilie, pepit, crema arata foarte apetisant si chic...

Se pregateste un sirop din cafea instant (ness), zahar (putin) si rom. Siropul sa fie mai concentrat decat o cafea de baut iar rom se adauga in functie de gust.

Piscoturile pe care le folosesc de obicei sunt Savoiardi de la Balocco, pentru aceasta reteta intra aprox.un pachet mare (ce contine 4 pachete mai mici). Tava mea este de cca 25x35 cm.
Fiecare piscot se trece prin sirop (dar nu se lasa sa se imbibe prea mult pentru ca atunci blatul devine prea moale si imbibat de cafea) si se aseaza in tava cu partea crocanta in jos.
Se pune un strat de piscoturi pana se 'tapeteaza' toata tava. Se adauga jumatate din crema de mascarpone, se completeaza cel de-al doilea strat de piscoturi (trecute prin sirop) si se pune restul de crema. Se netezeste, se acopera cu o folie de aluminiu si se tine la frigider cateva ore. Cand se serveste, se pudreaza cu cacao.
Delicios!

Indrazniti sa o faceti pentru ca se pregateste usor si este un desert cremos dar usor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu